top of page
Forfatters billedeHelle Solvang

Pia Juul: Den du har savnet kommer tilbage

TAK for digtene, Pia.


I foråret - da Danmark var lukket ned - havde jeg en berigende rørende samtale med digter Pia Juul om grænser. Anledningen var at hendes digt 'Hver dag en ny dag' skulle optages i Højskolesangbogen og offentliggøres ved 100-året for Genforeningen.


”Indimellem kommer jeg jo også selv i tvivl. Så jeg har forsøgt at skrive en sang, der rummer nuancer og spørgsmål. Det er vigtigere for mig, at sangen får os til at tænke over, hvad vi hver især kan bidrage med i vores samtid og i det nære.”

Hver dag en ny dag' tematiserer genforening og sameksistens i grænselandet med geniale poetiske greb, der elegant går udenom det slidte sprog om historien, konflikten og freden, og den rækker ud til nutidsmennesket og spørger, hvordan vi vil overlade samfundet til dem, der kommer efter os. Hvordan vil vi skabe fred? Vil vi åbne eller lukke os?


Selvom der er mange stærke meninger og holdninger i samfundet for og imod åbne eller lukkede grænser, så forholder 'Hver dag en ny dag' sig åbent, undersøgende og spørgende.


”Indimellem kommer jeg jo også selv i tvivl. Så jeg har forsøgt at skrive en sang, der rummer nuancer og spørgsmål. Det er vigtigere for mig, at sangen får os til at tænke over, hvad vi hver især kan bidrage med i vores samtid og i det nære.”- sagde hun


Hvilke store og vigtige spørgsmål, hun der lader klinge!


En af digtets fine kulturelle koder er referencen til Henrik Pontoppidan og Thomas Laubs genforeningssang Sønderjylland fra 1918. Den beskriver Sønderjylland eventyrmotivisk som en røvet datter, der er kommet tilbage: ”En røvet datter, dybt begrædt, er kommen frelst tilbage”. Sætningen ”Den du har savnet, kommer tilbage” i Pia Juuls digt kan således ses som en hilsen til Pontoppidan, samtidig med at det er et billede på håb, som hun tegner.


Det er umådelig trist at Pia ikke længere er her. Jeg er meget berørt af det. Kan ikke rigtig forstå det. Det var alt for tidligt og er et kæmpe tab af lyriske dimensioner.


Hun fortalte, da vi samarbejdede om 'Forfatterne møder læserne' på Liselund sidste år, at hun havde sunget hele sit liv og havde et ganske nært forhold til højskolesangbogen. Så jeg ved, at det at få en sang optaget i netop den bog for første gang var ganske betydningsfuldt for hende.


Marianne Søgaard, der har skrevet melodien til digtet skrev forleden på sin FB-side. "Vi sendte hinanden jubelglæde i mails, da vi fik nyheden om, at sangen er optaget i den nye Højskolesangbog, der udkommer i november"


Jeg er så glad for, at Pia nåede at opleve offentliggørelsen, som Højskolesangbogen valgte at placere allerede i sommers i forbindelse med fejringen af jubilæet. En lille trøst midt i følelsen af et kæmpe tab. Tanker går til familien og hendes nærmeste.


Vi vil synge sangen igen og igen ...



/ Helle Solvang

Stifter og leder af Syngesalonen samt grøn folkeoplyser, dokumentarist/radiovært, kulturiværksætter, facilitator, inspirator, næstformand i Vallekilde Højskoles bestyrelse og medstifter af Københavns Højskole.











Helle Solvang har en række artikler i Sanghåndbogen – læs mere og køb bogen lige HER


Comments


bottom of page